• TILAA KLO 16 MENNESSÄ POSTITUS SAMANA PÄIVÄNÄ
  • ILMAINEN TOIMITUS JA PALAUTUS
  • LUOTETTAVA VERKKOKAUPPA

Erilaiset Persialaiset matot

Erilaiset Persialaiset matot

Persialainen matto juontaa juurensa syvälle Iranin historiaan. Vuosisatojen ajan mattoa käytettiin oleellisena osana Iranilaista kulttuuria ja taidetta. Ottaen kuitenkin huomioon, että se on kenties kaikista ikonisin matto maailmassa, monet ihmiset eivät tiedä mattoja on paljon erityylisiä ja muotoisia, joista jokaisella on oma historiansa ja joissain tapauksissa oma kutomis/ompelu tekniikkansa. Meillä Trendcarpetilla on esimerkiksi baluchi, suzani, hamedan, shiraz, tabriz ja moud- mattoja. Tässä blogissa kirjoitan lyhyesti joidenkin mattojen historiasta ja muotoillusta. Jos haluat yleisemmän  kuvan mattojen historiasta, kirjoitimme siitä aikaisemmin täällä.

Kuten saatoit jo tietää, erilaiset persialaiset matot kudotaan paimentolaisheimojen toimesta kylissä ja kaupungeissa ympäri Irania. Sellaisinaan, matot eri paikoista edustavat niiden kulttuuria ja ihmisiä erilaisten muotoilujen ja kuviointien kautta.

 

Baluchi persialainen matto

Baluchi-matot on alunperin Baluchi-paimentolaisten, jotka asuvat Iranin, Afganistanin ja Pakistanin rajalla, valmistamia. Nämä matot myydään Iranissa Mashhadin kaupungissa.

Baluchi-maton voi tunnistaa ja erottaa sen uniikkien ja eläväisten kuviointien kautta. Ne esittävät usein voimakkaita värejä, kuten punaista, ruskeaa ja tummansinistä. Kierteet on tehty villasta ja matto kudotaan käsin tähän päivään asti.

Tabriz persialainen matto

Tabriz-matto kudotaan käsin Tabrizin kaupungissa Luoteis-Iranissa. Se on yksi vanhimmista matonkutomiskeskuksista koko maailmassa ja se on tunnettu koko Iranissa.

Maton muotoilu on todella laaja. Se ulottuu kuvista medaljonkeihin ja jopa 3D-kuvioituihin mattoihin. Se tunnetaan myös yhtenä maailman tarkimmin kudotuista matoista, sillä sen kudosten määrä voi olla jopa 110 raj (tämä luku tarkoittaa kudoksia per 7cm maton leveydestä.

 

Keshan persialainen matto

Keshan on keskikokoinen kaupunki Isafahanin ja Tehranin välissä, hyvin lähellä Dasht-e-Kavirin autiomaata. Vuosisatojen ajan kaupunki oli tärkeä kauppa-asema silkkitien varrella.

Keshan-matot on tehty käsin kaupungissa ja sitä ympäröivissä lähiöissä. Matto tunnetaan sen tiheästi punotuista persialaisista solmuista. Kierteet ja kuteet on tehty puuvillasta ja nukka on tehty korkeatasoisesta villasta. Maton voi tunnistaa sen hienosti suunniteltujen medaljonkien, puiden ja erilaisten kuvien kautta, jotka sisältävät voimakkaita värejä, kuten sinistä, punaista ja beigeä.

Ardebil-matto on kuuluista keshan-matto, jonka uskotaan olevan valmistettu 1500-luvulla. Sen voi nykyään nähdä Victoria ja Albert- museossa Lontoossa.

Keshan- matoilla on yhä sama maine kauniisti suunniteltuina mattoina.

Trendcarpet2021-09-10

Matot

Huoneet

Värit

Koko

Tyyli

TC Home

ASIAKASPALVELU

Tiedot

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)