• TILAA KLO 16 MENNESSÄ POSTITUS SAMANA PÄIVÄNÄ
  • ILMAINEN TOIMITUS JA PALAUTUS
  • LUOTETTAVA VERKKOKAUPPA

Persialaisten mattojen lyhyt historia


Persialaisten mattojen lyhyt historia


Persialaiset matot toimivat aiemmin heimojen keinona suojella itseään kylmiltä ja märiltä olosuhteilta. Nykyään persialaiset matot ovat kehittyneet välttämättömiksi kotitalouksien taideteoksiksi, jotka kestävät aikaa. Viime vuosisatojen aikana persialaisiin mattoihin kohdistuvat taidot ja käsityö ovat kehittyneet ja uusia kuvioita ja värejä on lisätty eri historian kohdista.

Persialaiset matot saivat vuosien mittaan huomiota kuninkaallisten ja aatelisten keskuudessa, jotka näkivät matot varakkaana ja tärkeänä perintönä. Nykyään kartanoissa ja museoissa ympäri maapalloa persialaiset matot ovat yksi arvostetuimmista taideteoksista, joita ihminen voi omistaa. Kutojat ovat käyttäneet vuosisatojen ajan samoja antiikinaikaisia käsin kudottuja tekniikoita. Onkin selvää, että nämä matot kestävät aikaa.

Persialaiset matot ovat peräisin yli 2,500 vuoden takaa nykypäivän Iranista. Mattojen valmistustaito oli tarkoin varjeltu salaisuus, joka liikkui isiltä pojille. Jokainen sukupolvi rakensi ja kehitti mattojen valmistustaitoa eteenpäin.

Persialaisten mattojen muotoilu ja taide liittyy läheisesti Iranin historiaan. Arabien kalifatan (1038-1194 AD), Seljukin, hallitsema asema oli erittäin tärkeä persialaisten mattojen historiassa. Seljukin naiset esittelivät turkkilaiset solmut persialaisille matoille. Persialainen Hamedan-matto, joka on tietenkin saatavana TrendCarpetilta, solmitaan käsin yhä tänäkin päivänä.

Safavid-dynastian aikaan Persia saavutti taiteellisen historiansa huipun. Persian Abbat kannustivat kaupankäyntiin Euroopan kanssa ja muuttivat Isfahan yhdeksi vaikuttavimmista ja kauniimmista kaupungeista Persian historiassa. Uusia mattoja valmistettiin myös silloin, kun ammattitaitoiset käsityöläiset ja suunnittelijat työskentelivät yhdessä luodakseen upeita näytteitä. Tuona aikana valmistetuista matoista suurin osa oli valmistettu silkistä. Hopeiset ja kultaiset kierteet toivat omat lisänsä kirjontaan. Kaksi tuon aikaista mattoa, peräisin Ardabilin moskeijasta, ovat näkyvillä tänäkin päivänä. Monet asiantuntijat uskovat näiden kahden maton edustavan mattosuunnittelun saavutuksia. Suurempi matto on nähtävillä Albert Museumissa ja Lontoon Victoriassa.

Persialaisten mattojen kultainen aika päättyi Afganistanin hyökkäykseen v. 1722. Mahtava Isfahan kaupunki tuhoutui. Afganistanin dominoinnin aikana Persian maaseudun ja pienien kylien paimentolaiset ja käsityöläiset jatkoivat muinaisten ja perinteisten mattojen valmistamista.  

Persialaiset matot ja niiden kudontaharjoittelu jatkuu tänä päivänä Hamedan-, Baluchi- ja Suzani-mattojen muodossa. Nämä ovat mitä hienoimpia esimerkkejä käsin kudotuista persialaisista matoista. Persialaiset matot ovat vielä tänäkin päivänä korvaamattomia taideteoksia, joita tulisi vaalia ja siirtää sukupolvelta toiselle. Persialaiset matot kätkevät sisälleen rikkaan historian ja jokainen matto on itsessään taidetta.2019-01-08

Matot

Huoneet

Värit

Koko

Tyyli

ASIAKASPALVELU

Tiedot

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolski